Cum să supraviețuiești întoarcerii la școală în mijlocul pandemiei

Ce era de obicei o tranziție automată la programul normal de școală este acum plin de semne de întrebare.

Însă și tu, și familia ta puteți reuși! Citește mai departe cum să supraviețuiești sezonului de întoarcere la școală în mijlocul unei pandemii.

Fii conștient de nesiguranțele care te afectează

Care sunt ”dacă…”-urile tale?

Fii conștient de nesiguranțele care te afectează. Observă ce te face să te plângi, ce temeri ai, sau ce gânduri se învârt mereu în capul tău fără oprire. Vorbește cu o prietenă despre ele sau notează-ți-le ca să identifici care sunt motivele care te stresează atât de mult. Nimic nu e prea prostesc sau prea serios –lucrează la lucrurile astea ca să te eliberezi de povara mentală. Roagă-te pentru lucrurile care te îngrijorează și dă-i lucrurile respective lui Dumnezeu – chiar dacă trebuie să faci asta din nou și din nou și din nou.

”Aruncați asupra Lui toată îngrijorarea voastră, fiindcă Lui Îi pasă de voi.” (1 Petru 5:7)

Dacă se ivește ceva serios cu privire la care trebuie să treci la acțiune, cere-i unui prieten, unui lider al bisericii să te ajute să îți faci un plan și să te țină responsabilă să duci totul la bun sfârșit.

Dă frâu liber părții tale creative, speranței tale, și grijii profunde pentru copiii tăi prin a-ți așterne gândurile pe hârtie.

Ce vise și planuri ai?

Visează puțin, de ce nu? Chiar îți dorești să le dai copiilor tăi cea mai bună educație în acest an? Dă frâu liber părții tale creative, speranței tale, și grijii profunde pentru copiii tăi prin a-ți așterne gândurile pe hârtie. Sau spune-le cu voce tare. Spune-le unei prietene de încredere. Recunoaște ce crezi tu că e cel mai bine pentru copiii tăi, chiar dacă de multe ori ți-ai spus ție însăți că e o prostie sau că e nerealist.

Uneori visele și planurile cu privire la educația copilului tău par de neatins sau poți ajunge copleșită de toate lucrurile pe care nu le poți face pentru ei. Oprește-te, conștientizează ce simți, și cere-i lui Dumnezeu să îți aducă aminte că El este speranța ta supremă. Îi poți da Lui cele mai adânci dorințe, vise și planuri, și poți avea încredere că El e în control.

”Tu ești speranța mea Stăpâne Doamne, ești încrederea mea încă din tinerețea mea.” (Psalmul 71:5)

Ce opțiuni ai?

În loc să îți bați capul și să te consumi punându-ți tot felul de întrebări, caută să vezi ce opțiuni ai. Chiar dacă singura ta opțiune este să aștepți și să vezi ce va decide școala copiilor tăi, ai făcut un progres! Studiază un pic. Întreabă un prieten sau doi ce știu ei. Caută pe site-ul școlii sau sună-i – un administrator, un profesor sau un consilier îți pot explica opțiunile pe care le oferă zona ta familiilor.

Ai de asemenea de jonglat cu programul de lucru, vorbește cu angajatorul tău să vezi ce opțiuni ai în cazul în care școala va fi online la un moment dat. Gândește-te la prieteni sau la membrii ai familiei care te pot ajuta cu responsabilitățile legate de școală la nevoie. Cine știe? Poate că vei descoperi că una din opțiunile tale din viața reală se suprapune cu visele și planurile tale pentru educația copiilor tăi!

Roagă-te în tot timpul procesului de căutare de informații și de soluții. Caută-L pe Dumnezeu, pune înaintea Lui opțiunile tale și lasă-L pe El să te călăuzească.

”Recunoaște‑L în toate căile tale, iar El îți va netezi cărările.” (Proverbe 3:6)

Și dacă totul se va schimba?

La cum a decurs anul 2020 până acum, cu siguranță că vor fi schimbări. Rămâi ancorată în Cel care nu se schimbă:

”Isus Cristos este Același ieri, astăzi și în veci!” (Evrei 13:8)

Dacă se schimbă mediul educațional al copiilor tăi nu înseamnă că se schimbă și țintele tale. Folosește-le ca pe un ghid care să îți permită să rămâi flexibilă, să planifici în altă direcție la nevoie și să te bazezi în totalitate pe Dumnezeu în noul tău normal.

Pe măsură ce te concentrezi asupra lui Cristos, lasă-L pe El să te ajute să alegi o temă pentru educația copiilor tăi din acest an. Rămâi concentrată la țintă – indiferent de ce se întâmplă. Poate că e vorba despre sănătate în colectivitate, dreptate, citit, creativitate sau rezolvare de probleme. Sau poate e despre cum să își asume responsabilitatea, cum să rămână fermi când vin problemele, sau cum să fie lideri. Vorbește cu copiii tăi despre un lucru în care vrei să crească în acest an. Dacă se schimbă mediul educațional al copiilor tăi nu înseamnă că se schimbă și țintele tale. Folosește-le ca pe un ghid care să îți permită să rămâi flexibilă, să planifici în altă direcție la nevoie și să te bazezi în totalitate pe Dumnezeu în noul tău normal. Adu-ți aminte:

”Inima omului își plănuiește calea, dar Domnul îi îndrumă pasul” Proverbe 16:9

Poate fi supărător, frustant sau chiar devastator să vezi cum toate planurile tale se năruie. Recunoaște sentimentul de pierdere și permite-ți să plângi pentru ce ar fi putut fi. Dumnezeu este credincios să te țină în mâna Lui, să te mângâie și să te pregătească să îi mângâi pe alții (în special pe copiii tăi):

„fiindcă am auzit despre credința voastră în Cristos Isus și despre dragostea pe care o aveți pentru toți sfinții„ Coloseni 1:3-4

Și cum rămâne cu copiii tăi?

Pssst…și copiii tăi trec prin aceleași lucruri prin care treci și tu acum! În timp ce te lupți de una singură cu toate aceste gânduri, ajută-ți copiii să proceseze ce li se întâmplă și permite-le să contribuie la planul de acțiune al familiei.

  • Învață-i să identifice ”dacă…”-urile lor și să i le dea lui Dumnezeu.
  • Lasă-i să îți spună propriile lor vise și planuri legate de propria lor educație (Da, chiar și dacă visul lor este o pauză de o zi întreagă).
  • Spune-le câteva opțiuni care crezi că se potrivesc familiei tale, și lasă-i pe copii să discute despre ce cred ei că e cel mai bine pentru ei (chiar și deciziile simple, cu privire la ce fel de mască vor purta sau în care cameră își vor face temele le pot permite copiilor să simtă că au un oarecare spațiu personal).
  • Pregătește-i să fie flexibili. Ajută-i să se concentreze la Isus și la ținta educațională pentru anul în curs, și învață-i să sufere când lucrurile nu ies așa cum și-au plănuit ei. Adu-le aminte că viețile lor se vor schimba, însă Dumnezeu nu.

Această lume este plină de cicluri de durere, nesiguranță, jale și doliu, însă în Cristos avem o speranță de care ne putem agăța. La fel cum ne dorim ce e mai bun pentru copiii noștri, și Dumnezeu își dorește ce e mai bun pentru noi: El are un plan minunat de restaurare și de speranță pentru noi.

Tu și familia ta veți găsi o modalitate de a supraviețui întoarcerii la școală în timpul pandemiei. Această lume este plină de cicluri de durere, nesiguranță, jale și doliu, însă în Cristos avem o speranță de care ne putem agăța. La fel cum ne dorim ce e mai bun pentru copiii noștri, și Dumnezeu își dorește ce e mai bun pentru noi: El are un plan minunat de restaurare și de speranță pentru noi. Când te lupți să accepți situația prezentă, adu-ți aminte de eternitatea pe care a plănuit-o Dumnezeu pentru tine, pentru copiii tăi și pentru toți cei care te înconjoară și sunt ei înșiși ucenici ai lui Cristos:

”Noi știm că, până acum, întreaga creație geme și suferă durerile nașterii. Dar nu numai ea, ci și noi înșine, care avem cel dintâi rod al Duhului, gemem în noi înșine, așteptând cu ardoare înfierea, răscumpărarea trupului nostru. Căci în baza acestei speranțe am fost mântuiți. Dar o speranță care se vede nu mai este speranță! Fiindcă, cine mai speră în ceea ce vede deja?! Dacă însă sperăm în ceea ce nu vedem, atunci așteptăm cu ardoare și răbdare.” Romani 8:22-25

Lasa un comentariu