Postul

Postul

Scopul postului este să te aducă mai aproape de Dumnezeu. Postul biblic presupune întotdeauna o eliminare a distragerilor pentru un scop spiritual; prin post apăsam butonul de Reset al sufletului nostru și ne înnoim dinspre interior înspre exterior. El ne mai ajută să sărbătorim bunătatea și mila lui Dumnezeu și ne pregătește inimile pentru toate lucrurile bune pe care vrea Dumnezeu să le aducă în viețile noastre. Adu-ți aminte că postul tău ar trebui să prezinte un anumit grad de dificultate, însă este important să îți cunoști corpul, tipurile de post, și poate cel mai mult, să Îl cauți pe Dumnezeu în rugăciune și să faci ceea ce te cheamă Duhul Sfânt să faci.

Tipuri de post

Postul complet
În acest tip de post bei doar lichide –  apă și sucuri ușoare ca alternativă.

Postul selectiv
Acest post implică să elimini anumite elemente din dieta ta. Un exemplu de post selectiv este postul lui Daniel, în timpul căruia elimini carnea, dulciurile și pâinea și consumi doar apă și sucuri ca lichide și fructe și legume ca mâncare solidă.

Postul parțial
Acest post este uneori numit ”postul evreilor” și implică să te abții de la a mânca orice fel de mâncare dimineața și după-masa. Acest post se poate corela fie cu anumite ore ale zilei (de la 6 dimineața la 3 după-amiaza), fie cu anumite momente ale zilei (de la răsărit până la apusul soarelui).

Postul sufletului
Acest post este o opțiune minunată dacă nu ai prea multă experiență cu postul de la mâncare , dacă ai probleme de sănătate care te împiedică să postești de la mâncare sau dacă vrei să re-calibrezi anumite domenii din viața ta care nu (mai) sunt în echilibru. Poți, de exemplu, să te oprești din a folosi social media sau din a te uita la televizor, pentru ca mai apoi să re-aduci elementul respectiv înapoi în viața ta la sfârșitul postului și în doze sănătoase.

Timpul pentru post
La BCNG încurajăm postul timp de 21 de zile în luna ianuarie. Acest post face parte din cele 21 zile de post și rugăciune, un sezon de rugăciune concentrată împreună cu familia bisericii. Poți alege să postești și în alte perioade ale anului pentru propria ta creștere spirituală. Poți posti câte o masă, câte o zi întreagă, câte trei zile la rând sau mai mult. Nu e atât de important momentul postului cât e de important puterea ta de a te concentra la Dumnezeu în această perioadă.

Referințe din Scriptură:

  • Matei 6:16-18
  • Matei 9:14-15
  • Luca 18:9-14
  • Fapte 27:33-37
  • Neemia 9:1-3